3DBG Network - Бета версия

Posted on: 11.05.2010  |   By:: Stoyan Stoyanov  |   Category: Съобщения  |   Source: 3DBG Network

3dbg_network_beta_700x200-16_700

 

Здравейте колеги и приятели,


След неколкократни отлагания, преди около година взехме решение да обновим вече остарeлия ни портал.

В процес на проучване, планиране и разработка, който започна в началото на месец октомври и след простото решение да направим малка интерактивна галерия и да я интегрираме с обновен форум се роди идеята да създадем цялостен портал - социална мрежа, който да обедини и затвори кръга на всички елементи, съпровождащи живота на креативни таланти и хора, които живеят в света на компютърната графика по организиран и най-съвременен начин.

Новият портал идва и с ново лого и име - 3DBG NETWORK, както и нов дизайн, изцяло преосмислен и лесен, с интуитивна навигация, фокусирана върху най-важната част от това да бъдеш креативен талант - вашите произведения и начинът по който се представят, споделят и коментират в публичното интернет пространство.

След няколкомесечно разработване най-накрая стигнахме до момента в който мога да обявя и ви представя бета версията на новия портал.

През този бета период ще ви помоля да тествате портала, както и да дадете мнения и препоръки около функционалността на сайта, дизайна, бъгове и други според които ще донастроим всички детайли, така че платформата да работи напълно изрядно. За тази цел ще има специално отворена глава във форума на новия портал: „3DBG Network - Bug reports, Notes, Suggestions and Comments", където ще може да обсъждаме всички въпроси, засягащи новия портал. Също така може да започнете да добавяте новини, изображения, уроци, работни оферти и т.н.

Препоръчваме порталът да бъде разглеждан с FireFox, Google Chrome, Safari или Opera браузъри през бета периода. Под Internet Explorer има малки проблеми, които скоро ще бъдат отстранени.


Характеристики на 3DBG Network

- Една от най-важните черти на 3DBG Network е интегрирането на всички юзери, теми, мнения от стария 3dbg форум в новия портал, преобразувайки базата данни, така че безпроблемно стар юзер от форума директно да може да влезе в новия портал без да трябва да се регистрира наново, като запази всичките си предишни характеристики и ползва старите си данни за вход;
- Напълно безплатен;

- Неограничено дисково пространство за качване на информация, изображения, видео файлове, уроци и т.н. 

- 3DBG Network предлага при регистрация 2 типа акаунти: потребителски и фирмени (напълно безплатни).
- Интуитивна навигация и лесни за ползване филри и функции;
- Интегрирана международно призната система за защита и задаване на авторски права върху произведения (Creative Commons) . Специфични лицензи и права могат да бъдат задавани при качване на съдържание относно начини на споделяне,  позволяване за използване на творби с тървовска цел и други;
- Минимално присъствие на банери;
- Изцяло на английски и български език, позволяващ творбите на всички потребители да бъдат показвани, разглеждани и оценявани на световно ниво. ( На места може да има неща, които не са изписани правилно или преведени - ако откриете такива, моля уведомете ни!). Сайтът е разработен по начин, който ще позволи лесно добавянето и на други езици за в бъдеще;

- Съвременни вградени функции за споделяне на произведения, проекти, портфолия, уроци, новини и пр. с всички известни социални портали и сайтове като facebook, twitter, google, digit и други.
- Уникална профил част с която потребителите ще могат да показват портфолиото си, споделят творбите си, да градят рейтинг, да търсят работа, да добавят харесвани произведения на други в „Любими", да следят статистики на посещаемост и много други;
- Удобна и лесна система за публикуване на рабoтни оферти;
- Автоматизиран начин за намиране на таланти търсещи работа, от страна на работодатели;
- Всички файлове, картинки, флаш, видеа, *туториали ще могат да бъдат директно качвани в портала ни, както и линквани от други сайтове според желанието на потребителите;
- Универсална за целия сайт, интуитивна и лесна за използване система за филтриране и сортиране на картинки, проекти, видеа, уроци, работни оферти, новини и пр.;

- Търсачка - удобна за лесно търсене на профили, творби, проекти, уроци, новини, работни оферти и други.Основни страници и функции на 3DBG Network

- Начална страница - разделена на 2 основни части:

  • Shortcut Boxes (отгоре) - поле съдържащо връзки към последни теми от форума, последни работни оферти, най-нови уроци, най-добри творби в галерия, победител в последния конкурс (най-голямата картинка по средата). Това поле се намира над Блога и може да бъде скрито или показано с бутона HIDE/SHOW oтляво, така че Блогът да се разтяга по цялата страница за по-удобно преглеждане.
  • Блог (включващ Новини, Ревюта, Рецензии и други основни подглави) - характеризиращ подробен едитор за картинки и текст, който позволява безлимитно качване на информация - текст, картинки, видеофайлове с опция за сортиране на неща на английски и български език.


- Форум - обновен до последната версия на phpBB скрипта и интегриран с останалата част на портала по отношение на функции и дизайн.

- Галерия - съставена на принципа на 4 основни категории:

  • Картинки - опция позволяваща качване на единични произведения (JPG, PNG, GIF, както и Flash SWF файлове)
  • Проекти - позволява да се качат до 16 картинки в един проект, което прави тази опция удобна за представяне на цялостни проекти с различни части, описания и изгледи (групиране на картинки)
  • Видео файлове- опция която позволява добавяне на видео файлове в галерия. Удобно за показване на малки филмчета, demo reels и линкване на неща от Youtube, Vimeo, TED и други видео сайтове, които предлагат „embedded code" опция.
  • Конкурси модул  - част в галерия от където може да се организират и добавят нови конкурси по лесен за ползване начин,  както и да се преглеждат и сортират предишни.

Изображения качени в галерия препоръчваме да са 700 пиксела в ширина на колкото желаете височина. Ако са по-голями от  700 пиксела, ще бъдат автоматично намалени до толкова. Всички оригинални размери по-голями от 700 пиксела ширина се запазват и могат да бъдат видяни чрез "Покажи оригиналния размер" опцията при разглеждане в галерия.

При качване на съдържание ще имате и опцията да забраните коментаране върху съответното изображение, проект, видео и т.н.

 

- Профили / Портфолиа - Място където потребителите ще могат да качват резюмето си, да напишат подробна информация за себе си, да покажат всички свои творби накуп в приятен, лесен и подреден за ползване вид. Потребителите ще имат опцията да изключат по всяко време видимостта на творбите си и на личната си информация, да забранят коментари върху проектите си, както и да деактивират изцяло своя профил.

За да направите профилът си видим в "ПРОФИЛИ" секцията трябва да добавите поне един файл в Галерия - Изображение, Проект или Видео!- Работа - Както става ясно от самото име това е страница, където ще се публикуват работни оферти, с разширени функции за сортиране на обяви и деактивиране, когато вече обявата не е активна и др. Потребителите ще могат да се свързват с работодателите директно чрез портала.

- Училище - Това е по-точно секция „Уроци". Тук потребителите ще могат да добавят, разглеждат, оценяват, споделят и коментират всякакъв вид уроци /упътвания/ и трикове във вид на текст, видео, флаш, и други. Начините по които ще може да се добави един урок са следните:

  • Чрез едитора на 3dbg, с който може да се добавя, редактира и подрежда текст, картинки и видео, както и да се създават отделни страници за даден урок, ако е необходимо
  • Чрез добавяне на връзка към урок от друг сайт или вмъкване на видео с „embedded code"
  • Чрез качване на видео урок директно на 3dbg сървъра.


- Още... - Това е страница за допълнителни ресурси която работи на принципа на „wiki", където потребители, които имат определени права ще могат да добавят съдържание. За начало подглавите на тази страница ще са следните: Links, Companies / Studios, Software, Books, Hardware / Workstations, Education / Schools, Models, Textures, Other.
3DBG Network в социалните мрежи

С началото на новия 3dbg портал стартират и пряко вързани към портала - facebook, twitter и linkedin - страници. Ако имате акаунт в някой от тях, заповядайте да се присъедините към съответните ни 3dbg Network страници. Връзки към тях ще намерите във фуутера (долната част) на портала.

 


3DBG Network достъп

Тъй като интегрираме базата данни от стария форум, би трябвало безпроблемно да може да влезете с данните ви за вход оттам.
Aко не успеете да влезете с предишните си данни, пробвайте да ресетнете паролата си от логин страницата и ще получите нова временна на електронната си поща. Временната си парола може да промените веднага след като влезете в портала.


След влизане в новия портал моля отидете в "Настроикй > Редактиране на Профил" и прегледайте всички данни и полета в, които може да промените или добавите информация за вас. Информацията, която сте въвеждали за вас в стария 3dbg форум е интегрирана в новия 3dbg Network портал!

 

*За да направите профилът си видим в "ПРОФИЛИ" секцията трябва да добавите поне един файл в Галерия - Изображение, Проект или Видео.

*Поради прехвърлянето на базите данни, отварянето на www.3dbg.com ще препраща към www.3dnk.com, където временно ще се намира портала (до 5-6 дни)!Ако сте нов потребител на 3dbg, моля използвайте регистрационната форма на портала за да си направите акаунт!


Благодарим и приятно използване на портала!
3DBG Network.

 

 

4714 views    25 comments   
Comments (To post a comment, you must be logged in!)
munje - June 05 2010
Супер новина!
2002 - 2011 3DBG Network - All Rights Reserved!