javor wrote:
При контакт ти не се заразяваш, а само ставаш преносител на вируса! Както отбелязваш може би имаш предвид само това "хората дори и без да се усетят докосват лицето, очите и устата си многократно през деня", което за мен определено не важи (целият ден ми е ужасно гнус от ръцете ми, а само когато ям вкъщи съм спокоен, след като съм се измил; е пак е проблемно, защото пак пипам нещо с недоказана чистота и трябва непрекъснато да ходя да се мия), но наистина за другите хора е проблем. Вероятно идеята с дезинфектантите на входовете трябва да се подобри. Ванички пълни с етилов спирт и всеки си кваси ръцете задължително и след това ги трие в циклични кърпи (как само звучи - говоря за технология, която съм ползвал преди 15 години на едно място). Триенето на дръжките на количките също може лесно да се осигури.
При всички случаи количеството зараза от допир всъщност е доста по-малко от това да дишаш достатъчно застоял въздух бъчкан с вируси. Ето защо лекари с две маски и шлемове също се заразяват (разказват случай по телевизията), а те за ръцете си внимават естествено. Както направихме сравнението с пръдн*** преди време, то колко такава остава по дръжките, че после да можеш и да я помиришеш от ръцете си...
Както писах и по-горе, почти всички хора ежедневно докосват лицето и очите си многократно, дори без да им прави впечатление. Заразата навлиза в кръвта през носа, устата, очите (слъзните канали) и кожата (например място с леко ожулване, рана и т.н.).
Кожата не предпазва от заразяване! Отделно, че колкото и човек да мие ръцете си, все пак с тях докосва всякакви дръжки, документи, пари, банкови карти, телефона си (който е доказан носител на много вируси, ако не се чисти редовно) и други предмети. вирус може да полепне по кожата на ръцете и посредством недобро боравене с ръкавици, например при свалянето на такива, с които са пипани заразени повърхности. Достатъчно е просто при свалянето да хванеш с ръка ръкавицата там, където по нея има вирус.
Когато човек пазарува от магазина, там много от хранителните продукти са изложени на своден достъп (допир) от страна на всички пазаруващи. Достатъчно е един заразен да пипне някаква опаковка, за да остави вирус по нея и друг след него лесно може да го прихване, чрез допир и последващо докосване на лицето си. А за пазарските колички и кошници в магазините вече споменах. В много от магазините дори не са си направили труда да ги почистят, въпреки уверенията и указаниятана властите, че трябва да се прави по няколко пъти дневно. Редовно виждам кирливи кошници по големите вериги, до степен да са тъмни от мръсотия.
Проблемът не е, че е невъзможно да се поддържа по-голяма чистота на много от повърхностите в ежедневието ни, особено по магазините и в обществените сгради и превозни средства, където има естествено струпване на големи маси хора. Проблемът е, че всичко се прави през пръсти с цел отбиване на номера. И се залага преди всичко на носене на задушаващи, изпотяващи и създаващи вирусна среда маски.