All times are UTC + 2 hoursPost new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Има ли тук хора, които проектират технически изделия?
PostPosted: Mon Jun 11, 2018 10:15 am 
Offline
потребител
User avatar

Joined: Apr 11, 2016
Posts: 24
Въпросът не го задавам случайно. Четох, че собственика на SIN CAR фирмата казва, че било много трудно да се намерят такива хора тук.
Може да казвате и за хора, които са писали тук, но вече не влизат, че да се обадят сами.


Top
  Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Има ли тук хора, които проектират технически изделия?
PostPosted: Fri Jun 15, 2018 1:12 pm 
Offline
потребител.
User avatar

Joined: Apr 21, 2005
Posts: 1355
Location: СЗ-Сф
има, да.

_________________
брадато българче. с пушка. автоматична.


Top
  Profile  
 
 Post subject: Re: Има ли тук хора, които проектират технически изделия?
PostPosted: Sun Jul 22, 2018 4:13 pm 
Offline
потребител
User avatar

Joined: Sep 04, 2012
Posts: 256
code2 wrote:
Въпросът не го задавам случайно. Четох, че собственика на SIN CAR фирмата казва, че било много трудно да се намерят такива хора тук.
Може да казвате и за хора, които са писали тук, но вече не влизат, че да се обадят сами.

Аз пък бих могъл да кажа, че по-трудно е да се намерят читави хора в управлението на въпросната фирма. Тези, които са работили във фирмата и са имали възможността да видят истинското лице на господин лъжеца и престъпник, са наясно за какви измами със заплати, осигуровки и работно време става дума, гарнирани с нервни изблици, заплахи и крещене срещу хората, които на практика му създават продукта, за който после той лицемерно твърди пред камерите, че сам е изобретил. :) Егоизмът и манията за величие са опасни пороци на мозъка. И после - "нямало кадри". Ами, няма. При такива условия, никой нормален човек с добри технически умения и себеуважение към личността си не се заседя във фирмата дълго. Няколко свестни колеги си заминаха оттам преди години заради споменатото грубо отношение и трудово-правни шашми, а редовно текучество на измамени хора има и след това. От НАП биха му се зарадвали много на данъчните схеми.

Някой от бившите ми колеги там е описал част от цветущото ежедневие във фирмата ето тук:
https://bgrabotodatel.com/company/124854

Аз също мога да потвърдя написаното от него, но не ми се хаби време да разказвам подробности в дълбочина, защото и доста други неща не съм споменал. Съдбата си знае работата. :) Краткият вариант може да се прочете в този мой албум в Лицевата книга:
https://www.facebook.com/sportni.koli.3 ... 631&type=3


Top
  Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Има ли тук хора, които проектират технически изделия?
PostPosted: Sat Aug 11, 2018 10:45 am 
Offline
потребител
User avatar

Joined: Apr 11, 2016
Posts: 24
То хубаво е поредният мошеник да бъде наказан, но какво всъщност излиза. В България автомобили под никаква форма не могат да се правят и така страна трябва да се примири с вече утвърден статут на бананов вид държава (а в някои от тези държави дори и долнокачествени автомобили произвеждат). Ясно е, че изпипано автомобилно производство няма кой български бизнесмен да осигури поради финансови причини и финансовите мръсни схеми са единствен вариант за оцеляване. Единственото нещо с което съм 100% съгласен е това, че лошото отношение към работниците е напълно неприемлив подход от всякаква гледна точка...


Top
  Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Има ли тук хора, които проектират технически изделия?
PostPosted: Sat Aug 11, 2018 1:36 pm 
Offline
потребител
User avatar

Joined: Sep 04, 2012
Posts: 256
Болшинството родни чорбаджии, собственици на фирми, упорито и умишлено не искат да прозрат простичката истина, че за да се сформира един добре работещ, професионален екип, трябва да са налице както приятна служебна атмосфера с уважение между всички, така и да бъдат привлечени и задържани можещите и доказали се в практиката специалисти. А последните нито ще търпят някой да им крещи и лъже със заплати, осигуровки и работно време, нито могат да бъдат привлечени с подигравателно ниски за специалността заплати (които се стопяват още повече след споменатите преди това тарикатлъци от страна на чорбаджията).

Добавяме към това и подходящите условия за работа, като например да не се стига до байганьовско пестене от най-важното в материалната база и на служителите да се възлага да работят с допотопна техника, с която работният процес да е сериозно затруднен, по-бавен и некачествен. Изисква се гъвкавост и прозорливост във вземането на важните решения, а не поредица от неразумни управленски решения, водещи до непростими грешки. *Най-долу ще дам накратко няколко нагледни примера за особено лошо управление.

Има го и този момент, че в България редица чорбаджии не разбират от същността на това, което прави например един техник, формотворец, разработчик, заварчик, шлосер и прочее, но поради някаква странна причина повечето си умират да вмешателстват и да дават откровено вредни за работния процес указания и заповеди, защото са си повярвали, че уж разбират повече от специалистите, които са наели да вършат професионално работата. И ако след това се случи така, че тези заповеди доведат до някой резил в крайния продукт, за това биват обвинени служителите, а не този, който е истинският виновник, казал кое как да се случи.

Затова и сме свидетели на много показателни случаи, при които една фирма би могла да предлага на пазара изделия на световно равнище, но заради едни "спестени" пари за заплати и осигуровки прогонва именно хората, които са в основата на разработката на тези изделия, носещи многократно по-високи печалби за фирмата.

Обобщено: Коли в България пределно лесно могат да бъдат разработени и произвеждани. Стига да няма тарикатщини и тънки сметки без кръчмаря.
* Пример 1: Мебелна фирма, с която разискваме разработка на редица мека и твърда мебел, при която аз изисквам срещу положения от мен труд по разработката и прехвърляне на правата за производство аз да получавам 10% от печалбата (а не от продажната цена). На чорбаджията, който в началото уж беше много навит, в един по-късен етап това явно му се стори много и нещата се разпаднаха в напреднал стадий на проектиране. А всъщност 60% от продажната цена беше чиста печалба и той искаше да прилапа всичко за себе си. Е, не става така. :)

* Пример 2: Друга мебелна фирма. Тук вече водим преговори за еднократна сума, с която фирмата да получи авторските права на няколко вида мебели, проектирани от мен. Накрая онзи се изцепва, че ще ми даде по 100 лева за всеки стол, шкаф или маса, които проектирам за фирмата. Изсмях се, защото той после ще ги продава за по 300-1000 лева бройката и на практика още с първите продадени стоки си изплаща моя труд. И тъй не става.

* Пример 3: Фирма за велосипеди. Казва ми се, че от мен се изисква да проектирам поне по 5 вида рамки месечно, плюс кормила и спирачни апарати, педали и прочее, срещу което ще получавам огромната заплата от 800 лева месечно, т.е. под 600 чисто. Междувременно собственикът си вози дупето в скъпо Бентли и разправя как фирмата била в тежко положение, продажбите били слаби и разни други врели-некипели, за да опита да оправдае ниските заплати. А по интервюта в пачатните издания пък се тупа в гърдите как фирмата станала един от най-големите производители на велосипеди в Европа, има рекорден ръст на продажбите и тъкмо е наела над 100 нови служители. На кое да вярваш? :) За капак: лъжене с работно време, глоби за щяло и нещяло, ръководен екип от цигани, приближени на чорбаджията циганин, които нищо не разбират от длъжността си. Същият този само преди няколко дни мрънкаше как не можел да намери качествени специалисти.

* Пример 4: В гореспоменатата русенска фирма за едни ненужни рекламни календари бяха с лекота дадени 3 000 лева, както и прахосване на пари за какви ли не други глупости, обаче в същото време беше отказано да се вложат 500-600 лева за работна станция 2-ра ръка и работен стол. В резултат на това, бях принуден да работя с някаква стара щайга с видео карта GeForce GT510, която беше толкова бавна в приложения под OpenGL, че показваше сцената с 5 кадъра в секунда и затова се наложи да си донеса личния лаптоп с вградено видео първо поколение Intel HD, който се оказа поне двойно по-мощен! Твърдият диск пък беше адски бавен и виеше на умряло по 2 минути при всеки запис на сцената, който по принцип трябва да отнема 10-ина секунди. И на фона на това, през ден чорбаджията повтаряше, че "работя много бавно", а като му кажех защо работата става бавна, се почваше с "Еми, това има, с това ще работиш"... Многократните ми предложения да се закупи работна станция с поне 20 пъти по-голяма производителност за само 500 лева бяха категорично отхвърляни.

Освен това, предварително се бяхме разбрали да се закупи работен екран или телевизор задължително без премигваща подсветка с размер поне 37 или 42", а вместо това ми стовариха един стар телевизор "Philips" с размер 32" с няколко потъмнели лампи на зверски премигващата и жужаща подсветка, от която получавах главоболие, ускорена умора и парене в очите. Беше ми даден и някакъв евтин потрошен стол с разкъсана вдлъбната тапицерия, липсващи подлакътници и развален газов амортисьор, с който седях с 20 см по-ниско от необходимото и едва се подавах изпод работното бюро. Беше ми отговорено с лаконичните думи "Ако искаш друг стол, купи си сам!". :) Сещаш се, че на такъв стол никак не може да се работи ползотворно, а болките в раменете, лактите, кръста и коленете са гарантирани и дълготрайни. Дори мишката и HDMI кабела се наложи да закупя сам, защото фирмата явно беше твърде бедна да даде едни 40 лева лева за това, с което ще се проектира спортна кола за рекордно краткият възложен срок от 3 месеца.

А бюрото беше така разположено, че Слънцето следобед ми печеше в очите, обаче чорбаджията го свидеше да работят таванните лампи през деня (защото ток се хабял) и в повечето дни забраняваше щорите да ги врътвам дори и леко, за да правят сянка.

Никак не беше приятно и това, че през няколко дни чорбаджията нервак идваше в стаичката ни и започваше да крещи на двама от колегите ми до мен, като в повечето случаи те въобще не бяха виновни за нищо. И на мен си позволи да крещи на три пъти, като при последния напуснах, защото ме обиждаше и с кръвясал поглед ме заплаши, че ще ме остави на място с металната тръба в ръката си. Няколко часа по-късно за втори път ме заплаши с убийство, докато ревеше и правеше опити да ми нанесе побой навън пред десетки от колегите ми след края на работния ден. Прокуратурата потули случая, от полицията странно защо отказаха да вземат записите на охранителните камери, а колегите лъжесвидетелстваха пред полицаите, че подобни неща не са се случвали, явно излашени да не си загубят работните места.


Top
  Profile E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
2002 - 2010 3DBG Network - All Rights Reserved!