Здрасти,
Интересен въпрос, интерсен е с това че винаги ми се е въртял концептуално в главата, но никога не съм опирал до него, или поне не поради размера на сцената. Преди си олекотявахме сцените с инстанции и хикс-рефове, после излязоха в-рейските проксита, леари и всякакви други благинки, така и така никога не ми се наложи да рендосвам една сцена на части. Да не говорим колко оптимизации направиха във В-рей, където съм изпуснал нишката отдавна. За да се сметне коректно глобалното осветление, то трябва цялата сцена да ти е заредена. Така че дори да я рендосваш на части, трябва да я заредиш цялата. Може би е по-редно да почопкаш въпроса как да се оптимизира, вместо да го правиш на части. Ако все пак държиш на последното, може да разделиш обектите на такива, които не си влиаят много много в глобалното осветление, отражения и прозрачности. Би могъл да сметнеш нещата на преден план, а тези на заден отделно. Би могъл да ги разделиш и в отделни файлове. Ако не ги разделяш на файлове можеш да махнеш човката "visible to camera" , "рендерабле" на обектите, които не искаш да се виждат или просто да ги скриеш. В първия случай можеш да не ги рендосваш, но те все пак да бъдат видими в отражения и прозрачности, както и да участват в глобалното осветление. В-рей има интересни разработки за рендване на само определени обекти. Примерно едно много старо Sphere Fade, неговия замисъл е да служи за обекти, които се движат, така че да не се смята GI на цялата сцена, но е добър инструмент и за рендване на региони или части от сцената. Друг вариант е да ползваш RenderMask:
https://docs.chaosgroup.com/display/VRA ... ender+MaskТова е от мен, дано съм бил полезен с нещо.